Artsen zonder Grenzen ziet toename mentale problemen bij Rohingya-vluchtelingen

Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen over de Rohingya in de vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar, Bangladesh. Door COVID-19 zitten de ruim miljoen Rohingya in lockdown en is er minder humanitaire hulp in de kampen. Met als gevolg een toename in mentale problemen als spanningen, frustratie en wanhoop. Ook de kans dat ze moeten verhuizen naar het eiland Bhasan Char leidt tot stress. Reden voor de mogelijke verhuizing is de overbevolking in de kampen in Cox’ Bazar. Inmiddels verblijven op het eiland naar schatting 3000 mensen. Artsen zonder Grenzen en andere humanitaire organisaties hebben nog steeds geen toegang tot het kamp op Bhasan Char waardoor zorgen over de slechte condities toenemen. Artsen zonder Grenzen biedt sinds 2009 mentale hulp in de kampen in Cox’s Bazar. 

61% meer mentale zorg in een jaar tijd 

Artsen zonder Grenzen heeft in 2020, 61% meer mentale zorg geboden in de kampen in Cox Bazaar dan in 2019. Daaruit blijkt dat de Rohingya meer psychische problemen hebben. In 2020 gaf Artsen zonder Grenzen 36.027 groepssessies en 32.336 individuele consulten. In 2019 was dat respectievelijk 20.724 en 21.297.  

“Als de toekomst van een bevolkingsgroep onzeker is en zij geen onderdeel zijn van de maatschappij ontstaat er een onveilig gevoel. Dit kan leiden tot hopeloosheid en denken dat niks wat je doet iets uitmaakt. Dit soort gevoelens kunnen een enorme impact hebben op de mentale gezondheid”, zegt Kathy Lostos, adviseur mentale gezondheid bij Artsen zonder Grenzen. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL