Noordoost-Syrië: Groot tekort COVID-testen en vaccins

Veel mensen sterven onnodig door ontoereikende COVID-aanpak in tweede COVID golf

Amsterdam, 12 mei 2021- Artsen zonder Grenzen ziet de afgelopen maand een grote toename in het aantal besmettingen in ziekenhuizen in Hassakeh en Raqqa, ook onder zorgpersoneel.  Een jaar na de eerste COVID-19 besmetting is er een tweede COVID-19 golf in de regio. De COVID-zorg is er nog steeds beperkt en de vaccinatie van zorgmedewerkers en de bevolking komt maar niet op gang. Ziekenhuizen en behandelfaciliteiten kampen met grote tekorten en dreigen om te vallen. Als gevolg hiervan sterven veel mensen met COVID-19 onnodig. Artsen zonder Grenzen roept andere organisaties op om zo snel mogelijk (meer) hulp te bieden in de regio. 

 

Noordoost-Syrië telt sinds 26 april 15.000 geregistreerde besmettingen, waaronder 960 zorgmedewerkers. 640 Mensen stierven als gevolg van het virus en het aantal besmettingen loopt in rap tempo op. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger omdat de testcapaciteit beperkt is. Tenminste twee COVID-behandelfaciliteiten in Hassakeh en Raqqa functioneren niet meer door een gebrek aan geld en medische voorzieningen. Andere ziekenhuizen hebben dringend zuurstof, antibiotica en beschermende kleding nodig om het stijgende aantal COVID-19 patiënten te kunnen behandelen.

  

Vaccinatie komt niet van de grond

Hoewel wereldwijd vele zorgmedewerkers hun eerste prik tegen COVID-19 hebben gekregen, komen de vaccinatieplannen in Noordoost-Syrië maar niet van de grond door vage beloften en een slechte planning. Volgens lokale autoriteiten zijn er 20.000 vaccins beloofd voor een gebied waar vijf miljoen mensen wonen. Het is onduidelijk of deze vaccins überhaupt aan zullen komen. Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen en verwacht niet dat er op korte termijn veel zal gebeuren waardoor er sneller kan worden gevaccineerd.    

Stijgend sterftecijfer

 Veel mensen in Noordoost-Syrië zijn extra kwetsbaar voor COVID-19 omdat ze beperkte toegang hebben tot gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen. In de COVID-19 faciliteiten waar Artsen zonder Grenzen hulp biedt, blijft het sterftecijfer stijgen omdat de gezondheidszorg overbelast is. Zo heeft 70 procent van de patiënten zuurstof nodig, terwijl het steeds moelijker is om aan die vraag te voldoen.  

 

Groot tekort COVID-testen

In het enige laboratorium in de regio waar getest kan worden, in Kamishli aan de grens met Turkije, is er een groot tekort aan testen. Als er geen nieuwe testen worden geleverd, kan er binnen twee weken helemaal niet meer getest worden.  “Omdat er geen beschermde grensovergang is voor Noordoost-Syrië is het moeilijk om deze regio vanuit Damascus te bevoorraden”, zegt Crystal van Leeuwen, noodhulpcoördinator Syrië voor Artsen zonder Grenzen. 

   

“De COVID-aanpak in Noordoost-Syrië is ontoereikend waardoor mensen onnodig sterven,” zegt Van Leeuwen. “Het is van het grootste belang dat veel meer (humanitaire) organisaties hulp gaan bieden in de regio. Om onnodig lijden en bevoorradingstekorten te voorkomen, moet er een lange termijnplanning komen en moeten er genoeg vaccins beschikbaar komen.”  

   

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL