Ernstige droogte in Madagaskar: Artsen zonder Grenzen breidt acute noodhulp uit

Amsterdam, 27 juli 2021 - Madagaskar gaat gebukt onder een uitzonderlijke ernstige crisis, zien teams van Artsen zonder Grenzen. Door de ergste droogte in 30 jaar hebben 700.000 mensen dringend behoefte aan voedsel en schoon drinkwater. Het aantal ondervoede mensen neemt met de dag toe; duizenden kinderen zijn ernstig ziek. Artsen zonder Grenzen breidt de hulp daarom uit om levens te redden.   

De zuidelijke regio van Madagaskar wordt hard getroffen door de droogte; er is ernstig gebrek aan voedsel. Zo’n 28 procent van de kinderen onder de 5 jaar in district Amboasary zijn acuut ondervoed, stelt Artsen zonder Grenzen vast. Een derde daarvan is ernstig ondervoed en loopt een hoog risico te overlijden. Niet alleen kinderen worden geraakt, ook veel jongeren en volwassenen hebben voedselhulp nodig. De voedselschaarste neemt komende maanden waarschijnlijk alleen maar toe door uitblijven van de oogsten als gevolg van de droogte.  

Afgelegen gebieden  

Het is een uitdaging om het zuidelijke gedeelte van Madagaskar van hulp te voorzien. Veel dorpen in de zuidelijke regio’s liggen in afgelegen gebieden, waar geen verharde wegen zijn. Het duurt minstens drie dagen om van de hoofdstad Antananarivo naar de belangrijkste stad in het district Amboasary te rijden. Vanaf daar kan het vele uren duren om over paden de meest afgelegen dorpen te bereiken.  

Mensen hebben niets te eten en balanceren op het randje van overleven, ziet noodhulpcoördinator Julie Reversé in Madagaskar. ‘Sommigen hebben hun kookgerei moeten verkopen en hebben niet eens jerrycans om water te halen.’ Kinderen met acute ondervoeding hebben na wekenlange behandelingen in de mobiele klinieken van Artsen zonder Grenzen toch moeite om weer op gewicht te komen. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Ernstige droogte in Madagaskar | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Meerdere oorzaken droogte 

Een unieke combinatie van factoren heeft het zuiden van Madagaskar in deze crisis gestort. De ergste droogte in 30 jaar heeft de landbouw verwoest. Door ontbossing ontstaan zandstormen die een groot deel van het land met zand bedekken, land dat normaliter voor landbouw wordt gebruikt. Het coronavirus verergerde de economie problemen van het eiland. De ontstane voedseltekorten leiden tot een toename van overvallen en diefstal van vee, eigendommen en voedsel. Ook is er een groot gebrek aan medische zorg en drinkwater. Het aantal malaria infecties loopt intussen op.  

Hulp in het zuiden van Madagaskar 

In mobiele klinieken bieden teams van Artsen zonder Grenzen humanitaire en medische hulp in verschillende districten in het zuiden van het land. Patiënten met acute ondervoeding worden geïdentificeerd en krijgen de benodigde medische zorg. Daarnaast deelt de organisatie voedselrantsoenen uit aan gezinnen waarvan een of meerdere personen ondervoed zijn en worden waterputten hersteld. De noodhulporganisatie bouwde bovendien een voedingskliniek met een capaciteit van 40 bedden. 

 

 

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL