Artsen zonder Grenzen moet noodhulp in Madagaskar mogelijk stopzetten

Zonder nieuwe visa geen noodhulp van AzG voor duizenden ondervoede kinderen  

Amsterdam, 12 augustus 2021 – Artsen zonder Grenzen moet binnen drie weken stoppen in Madagaskar als er geen nieuwe visa worden toegekend door de Madagaskiche overheid. De organisatie geeft medische noodhulp op 20 verschillende locaties in de districten Amboasary en Ambovombe, onder meer aan 6000 kinderen die ondervoed zijn. Het land is getroffen door een ernstige hongersnoodramp. Artsen zonder Grenzen roept de Madagaskische autoriteiten op om de visa zo snel mogelijk toe te kennen zodat de organisatie haar medische activiteiten voort kan zetten. Artsen zonder Grenzen heeft 150 Madagaskische medewerkers in dienst.  

Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan heeft Madagaskar sinds maart 2020 de grenzen gesloten. Hulpverleners waren echter nog wel welkom in het land zodat zij hun (medische) hulp voort konden zetten. Artsen zonder Grenzen kreeg visa toegekend die drie maanden geldig waren. Door de opkomst van de Deltavariant verstrekt de Madagaskische overheid Artsen zonder Grenzen sinds juli geen visa meer.  

“Reisrestricties als gevolg van COVID-19 zouden noodhulporganisaties niet tegen mogen houden om andere ernstige problemen aan te pakken”, zegt Bérengère Guais, noodhulpcoördinator bij Artsen zonder Grenzen. “Als medische organisatie begrijpen wij het belang van het voorkomen en beperken van COVID-19 als geen ander. Zo hebben we strikte veiligheidsregels voor onze medewerkers en patiënten, waaronder het vaccineren van alle medewerkers in Madagaskar. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Hongersnoodramp Madagaskar | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Aflopende visa 

Artsen zonder Grenzen heeft 12 verzoeken tot het verlenen van visa voor dokters, verpleegkundigen en ander personeel uitstaan. Tot op heden heeft de Madagaskische overheid hier niet op gereageerd. “Tien van onze internationale medewerkers verlaten Madagskar over twee dagen omdat hun Visa dan verloopt. De overige twaalf hulpverleners moeten binnen drie weken het land verlaten”, zegt Guais.   

Hongersnood 

De hongersnood in het zuiden van Madagaskar wordt veroorzaakt door de droogte die al meer dan drie jaar aanhoudt en door de recessie als gevolg van de coronapandemie. Hierdoor verkeert deze regio al sinds eind 2020 in een humanitaire crisis en hebben Artsen zonder Grenzen en andere organisaties hun hulp opgeschaald om ondervoeding en voedselhulp te geven aan de 1,3 miljoen getroffen mensen. 

300 ton aan voedsel

 Sinds eind maart 2021 screent en behandelt Artsen zonder Grenzen kinderen op acute ondervoeding en verleent medische basiszorg via mobiele klinieken in de districten Amboasary en Ambovombe. Ook geeft de organisatie voedsel op 20 verschillende locaties in deze regios, 300 ton aan voedsel is er al verspreid. Naar verwachting zal er in oktober 750 ton voedsel zijn uitgedeeld. Daarnaast helpt Artsen zonder Grenzen aan het verbeteren van de toegang tot schoon drinkwater voor 30.000 mensen. Ook heeft Artsen zonder Grenzen de klinische behandeling van patiënten met ernstige acute ondervoeding en bijbehorende medische complicaties opgeschaald. 

 

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL