Amsterdam, 27 juni 2024 - Op maandag 1 juli om 12 uur organiseert het collectief Zorg voor Gaza voor het Vredespaleis in Den Haag een herdenkingsdienst voor gedode zorgverleners in Gaza. Meer dan 500 artsen, verpleegkundigen, ambulancebroeders en andere medische hulpverleners zijn sinds de oorlog in Gaza om het leven gekomen. Het collectief, bestaande uit Artsen voor Gaza, Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, FNV en War Child, roept de Nederlandse regering op zich in te zetten voor de bescherming van medisch en humanitair personeel en medische faciliteiten.
De maandelijkse test van het luchtalarm is het startsein van de herdenking. Zangeres Naaz leest de namen van de overleden zorgverleners op, terwijl de omvang van het aantal verloren medewerkers in beeld wordt gebracht door het plaatsen van gedenkstenen met de namen van de hulpverleners.
Verantwoording afleggen voor gedode zorgverleners
Met deze actie, voorafgaand aan de bordesscène, bepleit het collectief Zorg voor Gaza dat de nieuw geïnstalleerde Nederlandse regering de strijdende partijen oproept verantwoording af te leggen voor de dood van meer dan 500 zorgverleners in Gaza [1]. De Nederlandse Grondwet bepaalt dat de regering zich inzet voor het humanitair oorlogsrecht. Hierin is vastgelegd dat medisch en humanitair personeel en medische faciliteiten een beschermde status hebben in conflicten. Bescherming zodat mensen in conflictgebieden altijd voldoende medische en humanitaire hulp krijgen. Dit principe staat in Gaza zwaar onder druk. Nederland, met Den Haag als internationale stad van vrede en recht, heeft hierin een bijzondere verantwoordelijkheid.
De organisaties verenigd in het collectief hebben een aantal eisen opgesteld in een gezamenlijke verklaring.
Contactgegevens
-
- Lenneke Bosman
- Persvoorlichter a.i.
- lenneke.bosman@amsterdam.msf.org
- +31 6 55 30 10 97