Zorgwekkend aantal COVID-besmettingen in nieuw vluchtelingenkamp Lesbos

Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen om het aantal COVID-besmettingen in het nieuwe kamp op Lesbos, vlakbij de hoofdstad Mytilene, waar nu in totaal 9.938 mensen zijn overgebracht. In het kamp zijn er 241 positieve COVID-19-gevallen bevestigd onder de 600 mensen die uit voorzorg in quarantaine werden geplaatst. Twee mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19. Het feit dat de tenten worden gedeeld door meerdere families en dat alleenstaande mannen zelfs een tent delen met 150 anderen maakt de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter.

Ook de overige omstandigheden zijn zorgelijk: het kamp ligt in volle wind naast de zee, de tenten zijn slecht geïsoleerd en de eerste regenbuien zullen waarschijnlijk voor omstandigheden zorgen die mogelijk erger zullen zijn dan in kamp Moria. Veel patiënten van Artsen zonder Grenzen klagen over gebrek aan water, weinig voedsel, amper water- of sanitaire voorzieningen en geen beschutting in het kamp.

De klinieken die Artsen zonder Grenzen had opgezet vlakbij de mensen die op straat leefden, zijn gesloten nu iedereen naar het nieuwe kamp is overgebracht. De noodhulporganisatie brengt nu patiënten over van het nieuwe kamp naar de kliniek naast Moria. Hier biedt Artsen zonder Grenzen vooral geestelijke en seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Ook worden er kinderen behandeld met chronische aandoeningen. Ondertussen doet de organisatie onderzoek naar alternatieve locaties die dichter bij het nieuwe kamp liggen. 

Het is op dit moment onduidelijk of in het nieuwe kamp hetzelfde opsluitingsbeleid geldt als in het vorige kamp. Artsen Zonder Grenzen blijft oproepen tot evacuatie van alle mensen uit Lesbos, naar een veilig onderkomen op het vasteland en in andere EU-landen om aan een menswaardig leven te beginnen.

Zie hier foto’s van de brand in kamp Moria. Graag naam van de fotograaf vermelden bij plaatsing.

Er is een Nederlandstalige woordvoerder beschikbaar op Lesbos.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL