Artsen zonder Grenzen roept op tot evacuatie kwetsbaren uit door COVID-19 geteisterd kamp Vathy

Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstige zorgen om de leefomstandigheden in kamp Vathy op Samos, waar al meer dan 60 bevestigde coronagevallen zijn. De kans op verspreiding is erg groot. Tot op heden is er nog geen medisch plan van aanpak, terwijl 4500 mensen, waaronder ruim 1000 kinderen en 160 kwetsbaren, bovenop elkaar leven, in erbarmelijke omstandigheden. Zij leven tussen vuil, puin,  ratten en schorpioenen in tenten en containers.  

De coronomaatregelen in acht nemen is geen optie omdat mensen zo dicht op elkaar leven en uren in de rij moeten staan om hun handen te kunnen wassen. Mensen in het kamp die positief worden getest op COVID-19 worden in slechte omstandigheden in isolatie geplaatst zonder medische zorg.  

In kamp Vathy ziet Artsen zonder Grenzen dezelfde signalen als destijds in Moria en waarschuwt dan ook dat er heel snel iets moet gebeuren. Het kamp is een tikkende tijdbom. Zo zijn er in de afgelopen tijd meerdere branden uitgebroken in het kamp.  

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kits newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen roept de EU en haar lidstaten op om de 160 kwetsbare mensen  in het kamp Vathy zo snel mogelijk te evacueren en een veilige plek te bieden. Maar ook om met een plan te komen om het groeiende aantal COVID-19 besmettingen een halt toe te roepen in het kamp. De EU heeft gezegd dat er nooit meer een tweede Moria mag komen maar kamp Vathy heeft alle kenmerken van kamp Moria. 

Petitie om alle mensen uit voormalig Moria te evacueren  

Petitie om alle mensen uit voormalig Moria te evacueren  Artsen zonder Grenzen doet net als ruim 400 andere NGO’s d mee aan de petitie van Change.org. Met de peititie worden de Europese leiders opgeroepen om alle mensen die kamp Moria moesten ontvluchten zo snel mogelijk te evacueren naar een veilige, menswaardige plek. Maar ook om er voor te zorgen dat  asielzoekers op de eilanden naar het vasteland van Griekenland kunnen reizen.

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL