COVID-19 patiënten in erbarmelijke omstandigheden in isolatie in kamp Vathy

Ruim 100 bewoners van het kamp besmet met COVID-19 en kans op verspreiding is groot

In het Griekse vluchtelingenkamp Vathy op Samos zijn ruim 100 mensen besmet met COVID-19 en het risico op verdere verspreiding is groot. In het kamp zijn slechts twee artsen en drie verpleegkundigen beschikbaar voor 4300 mensen. Veel kampbewoners hebben echter gezegd dat zij liever niet naar deze artsen gaan met COVID-19-symptomen, omdat ze bang zijn opgesloten te worden in vieze isolatiecontainers, onder slechte omstandigheden. Mensen slapen er op de grond, waar vaak gaten in zitten. Onder hen zijn ook moeders met hun pasgeboren baby’s. Zij hebben amper toegang tot medische zorg en het eten dat zij krijgen is vaak niet meer houdbaar en beschimmeld.

160 kwetsbare mensen  

De coronamaatregelen in acht nemen in kamp Vathy is geen optie, omdat mensen dicht op elkaar leven en uren in de rij moeten staan om hun handen te kunnen wassen. De kans op verdere verspreiding van het virus is daarom erg groot. Dit is extra gevaarlijk voor de 160 kwetsbare mensen die in het kamp leven. Dit zijn mensen die onder de risicogroep vallen, vanwege hun leeftijd of omdat ze een onderliggende aandoening hebben. Artsen zonder Grenzen roept de EU en haar lidstaten al zes maanden op om deze mensen uit het kamp te evacueren. Ook wil de noodhulporganisatie dat er een goed plan komt om het groeiend aantal COVID-19 besmettingen in het kamp tegen te gaan en om de omstandigheden van de mensen in quarantaine drastisch te verbeteren, volgens de internationale COVID-19 protocollen. De omstandigheden in kamp Vathy zijn vergelijkbaar met die in het voormalige kamp Moria, op Lesbos. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kits newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen op Samos  

Artsen zonder Grenzen heeft net buiten het kamp twee klinieken voor de bewoners voor medische en psychische zorg. Ook levert Artsen zonder Grenzen elke dag 100.000 liter water aan inwoners van het kamp. In de bijlage een verhaal van patiënt Oumaima; zij is een van de 160 kwetsbare mensen en vertelt over haar leven in het kamp en angst voor COVID-19.   

Petitie voor evacuatie uit voormalig Moria     

Ondertussen leven de vluchtelingen op Lesbos ook nog steeds in verschrikkelijke omstandigheden. Artsen zonder Grenzen ondertekende daarom met ruim 400 andere organisaties een petitie die Europese leiders oproept om alle mensen die het afgebrande kamp Moria moesten ontvluchten zo snel mogelijk te evacueren naar een veilige, menswaardige plek. Meer dan 170.000 mensen hebben deze petitie inmiddels ondertekend.  

Er is een Nederlandstalige woordvoerder van Artsen zonder Grenzen beschikbaar op Samos, voor interviews.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL