Onveilige situatie in Al Hol, Syrië: medewerker omgekomen

Amsterdam, 3 maart 2021 - In de nacht van 24 februari is een collega van Artsen zonder Grenzen gedood, in kamp Al Hol, Syrië. We voelen ons helaas genoodzaakt om tijdelijk een deel van onze hulp stop te zetten, waaronder het verlenen van medische zorg. Ook roepen we de internationale gemeenschap op om tot structurele oplossingen te komen voor de inwoners van het Al Hol kamp. Twee op de drie zijn kinderen.

De collega is omgekomen in de tent waar hij/zij woonde in het kamp Al Hol. ‘Onze collega had geen dienst, en was samen met het gezin. We proberen inzicht te krijgen in de omstandigheden. We bieden ondersteuning aan het gezin in deze moeilijke tijd. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van onze omgekomen collega,’ verklaart Will Turner, noodhulpmanager voor onze medische noodhulp in Syrië. Uit respect voor de privacy van onze collega en diens familie geven wij geen informatie over de identiteit.

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Al Hol - Syrië | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Ongeluk met een kachel

Drie dagen later, zaterdagavond 27 februari, voltrok zich een ander drama toen er een brand in het kamp ontstond. Hierbij zijn zeven mensen, waaronder de vierjarige dochter van een ander teamlid, omgekomen. Zo’n 30 anderen raakten gewond, waaronder drie van onze medewerkers. De brand ontstond in een tent waar mensen bijeen waren gekomen om een bruiloft te vieren. Een kind stootte per ongeluk een kacheltje om waarna het vuur zich snel verspreidde.

30 doden sinds januari

De veiligheid in het kamp is sinds begin dit jaar een groeiend probleem. In de afgelopen maanden zijn 30 mensen omgekomen. In de meeste gevallen gaat het om gerichte moorden. Anderen raakten verstrikt in kruisvuur, zijn gedood bij steekincidenten of kwamen om bij ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Ook kinderen zijn het slachtoffer. Zo behandelde ons team vier slachtoffers van twee afzonderlijke schietpartijen in een van onze klinieken in het kamp, waaronder een moeder en haar kind.

Gedeeltelijke stopzetting van onze hulp

Als gevolg van de verslechterde veiligheidssituatie in het Al Hol kamp voelen we ons helaas genoodzaakt om tijdelijk bepaalde hulp stop te zetten. Het gaat onder meer om medische behandeling in tenten van inwoners, en een aantal activiteiten rond waterverschaffing en hygiëne. Ons werk in onze klinieken zetten we voort: een kliniek waar we intensieve medische zorg bieden voor ernstige ondervoeding en een algemene kliniek. We gaan ook door met onze andere activiteiten op het gebied van water- en hygiënische voorzieningen.

 

Gevolgen voor kinderen

‘Het komt helaas regelmatig voor dat mensen worden gedood, veelal in de tenten waar ze wonen,’ vertelt Will Turner. ‘Kinderen blijven achter zonder iemand die voor ze kan zorgen. De autoriteiten hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen voor de veiligheid van deze mensen. En dat is Al Hol niet, en het is zeker geen geschikte plek voor kinderen om in op te groeien. Deze nachtmerrie moet stoppen.’ Al Hol wordt beheerd door plaatselijke autoriteiten en veiligheidsmachten die de meeste inwoners ervan tegenhouden de kampomgeving te verlaten.

Oproep aan de internationale gemeenschap

We roepen de internationale gemeenschap en landen met burgers in het Al Hol kamp om structurele oplossingen te vinden voor de inwoners.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL