Zuurstof, naast vaccins, van groot belang bij bestrijden COVID-19

Amsterdam 10 mei 2021 – Zuurstof is van essentieel belang bij het verslaan van de COVID-pandemie, naast vaccinaties en persoonlijke beschermingsmaterialen. Omdat vaccinaties wereldwijd onvoldoende beschikbaar zijn, zal medische zorg nodig blijven voor mensen die ernstig ziek worden van COVID-19. Zuurstof is het belangrijkste middel om te voorkomen dat mensen sterven. Artsen zonder Grenzen roept op om de prijs van zuurstof te reguleren, buffervoorraden aan te leggen en betrouwbare toeleveringsketens te garanderen voor faciliteiten die afhankelijk zijn van cilinders. 

In veel landen met minder economische slagkracht is een groot tekort aan zuurstof. Reden hiervoor is onder meer de slechte infrastructuur in die landen, waardoor zuurstof slecht gedistribueerd kan worden. Door een tekort aan zuurstof stierven voor de pandemie al mensen aan bijvoorbeeld longontsteking of malaria, maar ook veel premature baby’s. COVID-19 heeft dit tekort alleen maar vergroot. 

 

Dure en onstabiele zuurstofmachines 

Teams van Artsen zonder Grenzen zien dat ziekenhuizen en medische faciliteiten in landen met minder economische slagkracht daarom vaak  kiezen voor dure en onstabiele zuurstofmachines. Zo gebruiken ze zuurstofcilinders die snel leeg raken of met te kleine hoeveelheden om het leven van een COVID-patiënt in kritieke toestand te redden. Rijkere landen beschikken vaak over eigen zuurstofmachines en hebben zuurstofcilinders met hoge concentraties zuurstof aan het bed van de patiënt beschikbaar.  

 

Dubbel pech 

“Mensen uit landen met minder economische slagkracht hebben dubbel pech: ze staan achteraan in de rij voor vaccins en krijgen niet de juiste medische zorg als ze ziek worden door COVID-19, zoals zuurstof. Het is verontrustend dat landen onvoorbereid blijven op elke nieuwe golf. Medische teams hebben hierdoor niet de medicijnen die nodig zijn om levens te redden op massale schaal”, zegt Marc Biot, operationeel directeur bij Artsen zonder Grenzen Belgie. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Zuurstof van belang bij bestrijden COVID-19 | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

 

Creatieve oplossingen 

Niet alleen in India is een groot tekort aan zuurstof, ook in landen als Jemen zagen teams van Artsen zonder Grenzen hoe hard zuurstof nodig is. In een ziekenhuis in de stad Aden waren afgelopen dagen alle bedden bezet en werden 600 zuurstofflessen per dag gebruikt. Patiënten werden voor de deur geweigerd omdat er geen plek meer was. Artsen zonder Grenzen probeert met creatieve oplossingen patiënten alsnog de broodnodige zuurstof te geven. Zo werden in Zuid-Afrika zuurstofconcentratoren, die op zichzelf niet krachtig genoeg zijn voor een ernstig zieke COVID-19-patiënt, aan elkaar gekoppeld om de capaciteit van de concentrator te vergroten. In de DR Congo werd een centrale zuurstofbank gemaakt door zuurstofcilinders met elkaar te verbinden.  

 

Reguleer zuurstofprijs 

Biot: "We hebben geen tijd te verliezen. Dit soort praktische oplossingen redt levens, maar meer van dit soort oplossingen is nodig.” Artsen zonder Grenzen roept op om de prijs van zuurstof te reguleren, buffervoorraden aan te leggen en betrouwbare toeleveringsketens te garanderen voor faciliteiten die afhankelijk zijn van cilinders.   

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL