Update Haïti: lokale ziekenhuizen overspoeld, Artsen zonder Grenzen stuurt medische teams 

Afgelegen gebieden in Haïti zijn voor hulp- en reddingsteams moeilijk te bereiken omdat veel wegen en bruggen door de verwoestende aardbeving van zaterdag 14 augustus beschadigd raakten. Ziekenhuizen zijn intussen overspoeld en er is een groot tekort aan medische spullen en personeel. Artsen zonder Grenzen verwacht dat de druk op de gezondheidszorg komende dagen alleen maar toeneemt en stuurt deze week meer medische teams naar het land. 

 

Ziekenhuizen in de buurt van het epicentrum zijn overspoeld met gewonden, vooral in Les Cayes en Jeremie. Verschillende belangrijke medische voorzieningen in het zuidelijke deel van Haïti raakten zwaar beschadigd, waaronder twee van de belangrijkste ziekenhuizen in Les Cayes. Sommige ziekenhuizen hebben patiënten moeten evacueren om nieuwe verwondingen door naschokken en aardverschuivingen te voorkomen. Patiënten worden daarom in tenten of in de open lucht behandeld. 

 

Groot tekort aan medische spullen en medisch personeel

Er is een groot tekort aan EHBO-koffers, medicijnen, pleisters en bloed voor transfusies, zien teams van Artsen zonder Grenzen. Omdat verschillende wegen beschadigd raakten, is het moeilijk om medische spullen naar het rampgebied te krijgen en patiënten naar andere ziekenhuizen te vervoeren. 

 

Wat doen teams van Artsen zonder Grenzen in Haïti?
  • Het opzetten van bloedinzamelingsacties zoals afgelopen zaterdag in de wijk Turgeau in Port-au-Prince. 
  • Het vervoeren van medische middelen, zoals EHBO-koffers, tenten voor noodklinieken, bloedtransfusie- en pleisterapparatuur van Port-au-Prince naar Sud.
  • Twee chirurgen en een verpleegkundige zijn naar het moeilijk toegankelijke Jérémie gestuurd, waar zij het ziekenhuis verder ondersteunen met medisch noodmateriaal. Intussen zijn zij aan het werk in het ziekenhuis van St. Antoine.
  • Het opvangen van patiënten uit het zwaar beschadigde ziekenhuis in Port-a-Piment. AzG-teams bieden hen nu elders zorg.
  • Het onderzoeken van mogelijkheden om mensen in geisoleerde gebieden te bereiken, ook per helikopter (zoals in Jeremie en Nippes).
  • Het vervoeren van patienten van Les Anglais naar Port-a-Piment en andere gebieden omdat ziekenhuizen in het rampgebied (deels) verwoest zijn. Voertuigen kunnen momenteel niet de hele weg naar Les Anglais afleggen, dus patiënten moeten met twee verschillende voertuigen worden vervoerd, wat de reis bijzonder moeilijk maakt.
  • In de hoofdstad Port-au-Prince heeft Artsen zonder Grenzen twee traumacentra om de gewonden op te vangen. Eén traumacentrum is daarom eerder geopend.

Komende dagen wordt hulp uitgebreid

Met tropische storm Grace op komst, breidt Artsen zonder Grenzen haar medische activiteiten uit. Er vliegen meer medische teams naar Haïti, chirurgen in het bijzonder. Ook breidt de medische noodhulporganisatie de noodvoorraden flink uit. Er vertrekken deze week nog twee cargovluchten vanuit Brussel. 

 

Overlevenden hebben nu behoefte aan onderdak, water, voedsel, kleding en noodzakelijke huishoudelijke artikelen. Artsen zonder Grenzen maakt zich bovendien grote zorgen over een mogelijke toename van het aantal COVID-19 besmettingen en andere overdraagbare ziekten in het rampgebied, nu veel mensen bij elkaar komen voor hulp. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Haïti: lokale ziekenhuizen overspoeld, AzG breidt hulp uit | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen sinds 1991 in Haïti

Artsen zonder Grenzen werkt al sinds 1991 in Haïti. Zo hielpen AzG-teams vorig jaar ruim 3700 mensen die slachtoffer waren van fysiek geweld. Lees hier meer over het werk van Artsen zonder Grenzen in Haïti.

 

Woordvoering

Engelstalige woordvoering is beschikbaar.

 

 

 

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL