Noodhulporganisatie heeft al sinds half maart geen hulpgoederen geimporteerd als gevolg van sluiting (lucht)havens door bendegeweld
Port-au-Prince, 23 mei 2024 - Artsen zonder Grenzen heeft sinds half maart geen hulpgoederen meer kunnen importeren naar Port-au-Prince. Dit vanwege de langdurige sluiting van havens en luchthavens door het bendegeweld in Haïti. Het resultaat is een groeiend tekort aan medische voorraden, terwijl het geweld juist steeds meer gewonden veroorzaakt die medische zorg nodig hebben. AzG roept op tot het toelaten van medische goederen, wat volgens internationaal humanitair recht altijd ongehinderd moet kunnen plaatsvinden.
"Als we onze medische voorraden niet binnen twee weken ontvangen, moeten we onze operaties drastisch inkrimpen," zegt Mumuza Muhindo Musubaho, landencoördinator AzG. "We hebben onze capaciteit vergroot om de toename van patiënten aan te kunnen, maar helaas hebben we nu te maken met ernstige tekorten aan medicijnen."
Meer dan dertig medische faciliteiten en ziekenhuizen, waaronder het grootste L'Hôpital de l'Université d'État d'Haïti, zijn gesloten vanwege vandalisme, plunderingen of omdat de omgeving onveilig is. De sluiting van luchthavens en havens sinds februari heeft ertoe geleid dat AzG een groot tekort aan medische goederen heeft, ondanks dat het vliegveld in Port-au-Prince recentelijk is heropend. "In deze noodsituatie moeten de douaneprocedures worden versoepeld, zodat medische voorraden zo snel mogelijk kunnen worden geleverd," waarschuwt Mumuza Muhindo Musubaho.
Terwijl de voorraden van Artsen zonder Grenzen en andere medische hulporganisaties opraken, kampt de bevolking met dringende medische behoeften. Mensen met chronische ziekten, zoals tuberculose en hiv, lopen een groot risico op verslechtering van hun gezondheid door gebrek aan medische zorg en levensreddende medicatie. Door de slechte hygiënische omstandigheden in de vele opvangplaatsen in Port-au-Prince is er ook een verhoogd risico op door water overgedragen ziektes zoals cholera.
In maart en april van dit jaar verleende Artsen zonder Grenzen in het land 9.025 poliklinische consulten, behandelden ze 4.966 urgente gevallen, waaronder 869 slachtoffers van schotwonden en 742 verkeersongelukken. Ook werden er 99 ernstig verbrande patiënten opgenomen in het ziekenhuis in Tabarre, waarvan de helft kind.
Volgens het internationaal humanitair recht moet humanitaire toegang en het transport van medische en andere hulpgoederen in situaties van gewapend conflict altijd ongehinderd kunnen plaatsvinden. Haiti is een recent voorbeeld van een situatie waarin deze toegang wordt belemmerd. Artsen zonder Grenzen doet daarom een dringend beroep op de betrokken gewapende groepen en de douaneautoriteiten om de levering van medische goederen aan de dringend hulpbehoevende burgerbevolking te vergemakkelijken.
Contactgegevens
-
- Mirja van Baggem
- Persvoorlichter
- mirja.van.baggem@amsterdam.msf.org
- +31 6 50 50 53 05
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Artsen zonder Grenzen: ‘Alarmerende toename cholera in Haïti, dringend meer hulp nodig’
In het door bendegeweld en armoede geplaagde Haïti neemt het aantal mensen met cholera alarmerend snel toe.
Artsen zonder Grenzen: geweldsgolf in Port-au-Prince legt gezondheidszorg plat
Artsen zonder Grenzen constateert dat de gezondheidszorg in Port-au-Prince (Haïti) door het vele bendegeweld totaal wordt ontregeld. Het geweld zorgt voor veel gewonden waardoor de medische facilit...
Artsen zonder Grenzen: brandstof-, water- en transporttekorten bedreigen medische zorg Haïti
In Haïti heeft de gezondheidszorg te lijden onder brandstof- en watertekorten als gevolg van de staking van transportmedewerkers. Zonder brandstof voor generatoren kunnen de ziekenhuizen niet funct...
Update Haïti: lokale ziekenhuizen overspoeld, Artsen zonder Grenzen stuurt medische teams
Afgelegen gebieden in Haïti zijn voor hulp- en reddingsteams moeilijk te bereiken. Ziekenhuizen zijn intussen overspoeld en er is een groot tekort aan medische spullen en personeel. Artsen zonder G...