Artsen zonder Grenzen: geweldsgolf in Port-au-Prince legt gezondheidszorg plat

Artsen zonder Grenzen: geweldsgolf in Port-au-Prince legt gezondheidszorg plat 

Amsterdam, 12 mei 2022— Artsen zonder Grenzen constateert dat de gezondheidszorg in Port-au-Prince (Haïti) door het vele bendegeweld totaal wordt ontregeld. Het geweld zorgt voor veel gewonden waardoor de medische faciliteiten overvol zijn. Zo ook het ziekenhuis van AzG in Tabarre, een van de weinige overgebleven medische faciliteiten in de regio. Sinds 24 april behandelde AzG ruim 96 mensen met schotwonden. De organisatie roept andere hulporganisaties op om ook humanitaire hulp te verlenen. 

“Er worden wekelijks drie keer zoveel patiënten opgenomen, vergeleken met vorige maand in het Tabarre-ziekenhuis. Het merendeel heeft ernstige schotwonden en die vereisen intensieve zorg,” zegt Mumuza Muhindo, landencoördinator Haïti voor Artsen zonder Grenzen. 

Ziekenhuizen noodgedwongen dicht

Het geweld op straat heeft een enorme impact op de toegang tot medische zorg. Vijf medische faciliteiten moesten noodgedwongen sluiten in het noorden van de stad, waar het meeste geweld is en de meeste gewonden vallen. Twee ziekenhuizen sloten nadat een van hun medewerkers werd ontvoerd. Ook hebben ambulances grote moeite om patiënten te bereiken, door de vele barricades op straat.  Sommige patiënten komen pas 24 uur nadat ze gewond zijn geraakt aan in het ziekenhuis. Ondanks de onveiligheid in de regio zag Artsen zonder Grenzen zich gedwongen om haar eerstehulppost in Drouillard te heropenen. Deze was per 1 april gesloten om veiligheidsredenen. 

“Ik ben naar twee ziekenhuizen gegaan voordat ze me in het AzG-ziekenhuis in Tabarre uiteindelijk konden helpen. Het eerste was gesloten en de tweede had niet de middelen om me te helpen,” vertelt een vrouw met een verwonding aan haar been. “Ik bloedde zo hevig dat ze zowel mijn kleren als die van de taxichauffeur moesten gebruiken om mijn been te verbinden.” 

“Het openhouden van medische faciliteiten is een grote uitdaging onder deze omstandigheden,” zegt Serge Wilfird Ikoto, AzG-hulpverlener in het ziekenhuis in Tabarre. “Sommige medische medewerkers zijn al dagen niet thuis geweest omdat de reis te risicovol is.”  

“De bevolking is momenteel extreem kwetsbaar,” zegt Mumaza Muhindo. “Mensen die ontheemd zijn geraakt als gevolg van het geweld hebben hulp nodig doordat de kosten voor levensonderhoud dagelijks stijgen. Goede gezondheidszorg is bijna niet meer te krijgen. Er is dringend meer humanitaire hulp nodig.”  

Er is Nederlandstalige woordvoering beschikbaar vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL
Atom URL