Update Oekraïne 3 maart 2022

Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen dat de aanhoudende gevechten in Oekraïne de toegang tot gezondheidszorg ernstig zullen beperken. Extra kwetsbaar zijn ouderen (vaak met chronische aandoeningen) en mensen die op afgelegen plekken wonen. Acht jaar van conflict hebben ervoor gezorgd dat er al veel schade is aangericht aan medische faciliteiten en de wegen ernaartoe, waardoor de toegang tot zorg flink is beperkt. Het aantal ontheemden in Oekraïne zal bovendien blijven toenemen. Artsen zonder Grenzen is in Oekraïne aanwezig om de mensen van medische hulp te voorzien, evenals in de aangrenzende landen Polen, Moldavië, Roemenië, Hongarije, Rusland, Belarus en Slowakije. Hieronder opgesomd wat AzG ziet en doet. 

 

Wat zien we? 

  • In het oosten van Oekraïne (regio Donetsk) is er weinig water, geen elektriciteit en gas. 
  • Ondanks de vele risico's kunnen of willen veel ouderen hun huis niet verlaten en/of verhuizen naar andere delen van het land. Sommigen van hen kunnen nergens anders heen.       
  • Bij de grenscontroleposten tussen Oekraïne en Polen zien we mensen te voet, in auto's en in bussen oversteken; velen moe en uitgeput, sommigen met pasgeboren baby's 
  • Doordat gevechten doorgaan en de situatie erg dynamisch is, blijft het een uitdaging om de ware omvang van de medische noden in Oekraïne vast te stellen. 

 

Wat doen we? 

  • We hebben teams in Polen, Moldavië, Hongarije, Roemenië, Belarus, Rusland en Slowakije om daar vluchtelingen op te vangen en humanitaire hulp te bieden.  
  • Met name in het oosten van Oekraïne hebben sommige ziekenhuizen een tekort aan essentiële benodigdheden, waaronder EHBO-kits. Ook hebben enkele ziekenhuizen schade opgelopen. We onderzoeken hoe we deze ziekenhuizen kunnen voorzien van deze benodigdheden. 
  • Er zijn traumakits gedoneerd aan ziekenhuizen in Marioepol en zijn bezig om meer traumakits te leveren, evenals in Kiev.  
  • We trainen chirurgen in Oost-Oekraïne op afstand (zogenoemde telegeneeskunde).  
  • Noodhulpteams zijn aangekomen bij de Pools-Oekraïnse grens en zijn bezig om middelen en personeel Oekraïne in te krijgen en noodhulpactiviteiten op te zetten aan beide kanten van de grens. 
  • De AzG teams bereiden zich ondertussen voor op een reeks scenario's, zodat adequaat gereageerd kan worden indien nodig. Denk aan het verstrekken van chirurgische zorg, spoedeisende hulp en psychologische zorg voor vluchtelingen. 

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL