Artsen zonder Grenzen getuige van bomaanslag op ziekenhuizen in woonwijk Mykolaiv, Oekraïne

Amsterdam, 5 april 2022 - Gisteren was een team van Artsen zonder Grenzen getuige van een bomaanslag op een ziekenhuis in Mykolaiv, Oekraïne. Toen het team het oncologische ziekenhuis binnenging, kwam de omgeving van het ziekenhuis onder vuur te liggen. De hulpverleners konden dekking zoeken en zijn niet gewond geraakt. De ramen van hun auto voor de ingang van het ziekenhuis, zijn uit elkaar gespat door de ontploffing. 

“Er waren verschillende explosies in 10 minuten”, zegt Michel-Olivier Lacharité, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Oekraïne.  “Toen het team het ziekenhuis verliet, zagen ze gewonden en ten minste één lijk op de grond liggen. Exacte aantallen doden en gewonden kan het team niet geven. 

Kinderziekenhuis geraakt

Het team zag ook dat het regionale kinderziekenhuis, ongeveer 300 meter verderop, werd geraakt. Er was geen grote krater te zien, maar in de nasleep van de explosies zagen ze talloze kleine gaten in de grond, verspreid over een groot gebied. Dit kan duiden op het gebruik van clusterbommen. 

Mogelijke burgerslachtoffers

Het oncologisch ziekenhuis staat in een woonwijk in het oosten van de havenstad, waar veel medische faciliteiten staan.  “Het bombarderen van zo'n groot gebied in een woonwijk midden op de dag, kan niet anders dan zorgen voor burgerslachtoffers en schade aan openbare gebouwen, zegt Lacharité. ‘De afgelopen twee dagen zijn drie ziekenhuizen in Mykolaiv getroffen door luchtaanvallen. Naast de aanvallen van gisteren werd op 3 april een vijfde ziekenhuis getroffen. Ziekenhuizen, patiënten en medisch personeel mogen nooit doelwit zijn.” 

Er is Engelstalige woordvoering beschikbaar vanuit Oekraïne.

Foto: People look at a burning apartment building in a yard after shelling in Mariupol, Ukraine, Sunday, March 13, 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka) 

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL