Ouderen in Oekraïne lijden onder geweld en tekort medisch zorgpersoneel

Amsterdam, 8 januari 2024 – Voortdurende gevechten, verwoeste medische faciliteiten en een groot gebrek aan medisch personeel belemmeren ernstig de toegang tot gezondheidszorg in Oekraïne. Vooral ouderen met chronische aandoeningen en ziekten lijden hieronder, terwijl juist zij continue zorg nodig hebben. 

In regio’s nabij de frontlinie, zoals Donetsk, Cherson en Mykolaiv, zijn veel oudere patiënten die hun huis niet willen of kunnen verlaten. Zij hebben vaak chronische ziekten en aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en epilepsie. Veel daarvan zijn ziekten die, als ze niet behandeld worden, op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid. AzG werkt in deze regio's daarom met mobiele klinieken om zo op verschillende plekken medische zorg te kunnen bieden.  

Tekort medisch personeel
Akke Boere, adjunct operationeel directeur AzG: “De gezondheidszorg staat in Oekraïne onder grote druk. Wij zien dat veel ziekenhuizen en medische faciliteiten zijn verwoest of beschadigd, met name in regio's die zwaar getroffen zijn. De nog altijd voortdurende beschietingen en gevechten maken het daarnaast voor mensen moeilijk om medische hulp te zoeken. Ook is er een groot tekort aan medisch personeel omdat veel mensen de frontlinies zijn ontvlucht. Dit belast de schaarse medische faciliteiten nog meer.” 

Een vijfde patiënten in levensgevaar
Een groot aantal mensen dat bij de oostelijke en zuidelijke frontlinies woont, liep afgelopen jaar ernstige verwondingen op als gevolg van de oorlog, zagen AzG-teams. Artsen zonder Grenzen werkt momenteel op de spoedeisende hulp van twee ziekenhuizen nabij de frontlinie: een in Donetsk en de andere in de regio Cherson. Ruim zestig procent van de patiënten heeft verwondingen als gevolg van beschietingen, granaatscherven en raketten. Het aantal ernstige gevallen is bovendien zeer hoog: een op de vijf patiënten is in direct levensgevaar.  

AzG in Oekraïne
Teams van artsen en verpleegkundigen bieden basiszorg, psychische hulp en seksuele en reproductieve gezondheidszorg, vooral in frontliniegebieden. In het zuiden en oosten werkt AzG vooral met mobiele klinieken. Afgelopen jaar doneerde de organisatie ruim 600 keer aan ziekenhuizen met tekorten, waaronder medische kits, medicijnen en dekens. AzG trainde medische staf zodat zij tweedelijnszorg kunnen bieden, zoals psychosociale zorg. Ook vervoert de medische noodhulporganisatie gewonden en patiënten via een evacuatiesysteem met treinen en ambulances naar ziekenhuizen, zodat zij levensreddende hulp krijgen.  

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL