Reactie AzG op opschorten donaties aan Palestijnse vluchtelingen

In de oorlog tussen Israël en Hamas zijn medewerkers van VN-organisatie UNRWA in opspraak gekomen. Nederland is een van de landen die hierop heeft besloten de hulp aan de UNRWA op te schorten. Artsen zonder Grenzen vraagt de Nederlandse regering dit besluit te heroverwegen.

 

Artsen zonder Grenzen (AzG) is met meer dan 300 medewerkers werkzaam in Gaza. De medische noodhulporganisatie ziet dagelijks dat UNRWA een essentiële levensader is voor miljoenen Palestijnen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en in de regio.

 

In de Gazastrook heeft de humanitaire crisis een catastrofaal niveau bereikt en elke bijkomende beperking van humanitaire hulp zal leiden tot meer doden en lijden. Humanitaire organisaties hebben al moeite om adequaat te reageren op zelfs maar een fractie van de dringende noden in Gaza. Er is daarom juist meer hulp nodig om aan de behoeften te voldoen, niet minder. De gevolgen die deze opschorting ter plaatse zal hebben, is bovendien in tegenspraak met de voorlopige maatregelen die het Internationaal Gerechtshof op vrijdag 26 januari heeft uitgevaardigd, waaronder het treffen van directe maatregelen om ervoor te zorgen dat voldoende humanitaire hulp Gaza bereikt.

 

Artsen zonder Grenzen blijft oproepen tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren en tot het opheffen van de blokkade van Gaza, zodat meer en continue humanitaire hulp Gaza bereikt voor de bijna 2,2 miljoen mensen in de enclave.

 

 

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL