Artsen zonder Grenzen: ‘Gezondheidszorg Gaza is verwoest’

‘Mensen die in Rafah verblijven lopen groot gevaar om te sterven door ziekte of ondervoeding’

Amsterdam, 29 april 2024 – De gezondheidszorg van Gaza is verwoest volgens Artsen zonder Grenzen (AzG). Mannen, vrouwen en kinderen lopen een steeds groter risico op acute ondervoeding en hun gezondheid verslechtert snel. De mensen die in Rafah verblijven lopen volgens AzG groot gevaar om te sterven door ziekte of ondervoeding. Het merendeel van de slachtoffers in Gaza zijn vrouwen en kinderen ziet AzG. Dit stelt de medische noodhulporganisatie in een rapport dat vandaag verschijnt.

In het rapport met de titel ‘Gaza's silent killings: The destruction of the healthcare system and the struggle for survival in Rafah wordt de balans opgemaakt van de medische zorg in Rafah en omgeving, waar zich na meerdere evacuaties nu 1,7 miljoen mensen bevinden.

Ernstige gevolgen voor de gezondheid van kinderen 
Het rapport benadrukt de ernstige gevolgen van het conflict voor de gezondheid en het welzijn van kinderen in Gaza. Denk aan ondervoeding, traumatische ervaringen en beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. 

"Hoeveel kinderen zijn er al gestorven aan longontsteking in overvolle ziekenhuizen?" vraagt Mari-Carmen Viñoles, hoofd van de noodhulpprogramma's van AzG. "Hoeveel baby's zijn gestorven door ziekten die te voorkomen waren? Hoeveel diabetespatiënten blijven onbehandeld? Hoe zit het met de dodelijke gevolgen van de sluiting van nierdialyse-eenheden in aangevallen ziekenhuizen? Dit zijn de stille doden in Gaza die niet gerapporteerd worden in al deze chaos, veroorzaakt door de ineenstorting van de gezondheidszorg in heel Gaza."

Grote toename infectieziekten 
De gezondheid van de bevolking gaat sterk achteruit. Er is een nijpend gebrek aan drinkwater en schoon water waar mensen zich mee kunnen wassen. Onhygiënische omstandigheden verhogen de risico’s op infectieziekten. Artsen zonder Grenzen behandelde in een periode van twee weken in twee klinieken in Rafah meer dan vijfduizend mensen met een infectieziekte. Ruim veertig procent van de patiënten had een infectie aan de luchtwegen en ook neemt het aantal gevallen van Hepatitis A toe. 

Gezondheidszorg aan flarden 
Ziekenhuizen vallen uit door gebrek aan medicijnen, brandstof of belegering. De ziekenhuizen die nog actief zijn worden overspoeld door patienten met oorlogswonden. Mensen met gecompliceerde zwangerschappen of chronische ziekten komen daardoor bijna niet aan de beurt. De verwoesting van de gezondheidszorg zal nog jaren gevolgen hebben voor de inwoners van Gaza.              

Humanitaire hulpverlening en toegang hulpgoederen schieten tekort 
Medisch ingrijpen door humanitaire organisaties zoals AzG wordt bemoeilijkt door de onveilige omstandigheden. Maar ook door een tekort aan hulpmiddelen die niet worden toegelaten. Het International Court of  Justice in Den Haag stelde op 28 maart dat Israël er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat basisvoorraden bij de inwoners van Gaza worden toegelaten. In het rapport concludeert AzG dat het nog geen enkele verbetering heeft waargenomen in de toegang van hulpgoederen of essentiële voorraden tot Gaza.


Activiteiten AzG in Gaza
Artsen zonder Grenzen is momenteel actief in drie ziekenhuizen in Gaza: het Al-Aqsa-ziekenhuis (Middengebied), het Indonesische veldhospitaal Rafah en de kraamkliniek van de Emiraten (Zuid-Gaza), evenals in drie gezondheidszorginstellingen in Al-Shaboura en Al-Mawasi, in Rafah.

Artsen zonder Grenzen biedt chirurgische ondersteuning, wondverzorging, fysiotherapie, postpartumzorg, basisgezondheidszorg, vaccinaties en geestelijke gezondheidszorg in Gaza. Systematische belegeringen en evacuatiebevelen voor verschillende ziekenhuizen dwingen AzG naar een steeds kleiner gebied en beperken hen om op de behoeften van mensen te reageren.

 

Artsen zonder Grenzen levert ook 300 kubieke meter schoon water per dag op verschillende locaties in Rafah.

Het rapport en beeldmateriaal vindt u in onze perskit bij dit bericht: https://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/media_kits/233532/

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL