Artsen zonder Grenzen hervat reddingswerk op Middellandse Zee

Berlijn / Burriana, 6 Augustus 2020 - Artsen zonder Grenzen en Sea Watch gaan samenwerken op het nieuwe reddingsschip de Sea-Watch 4. Hiermee zal medische noodhulp worden verleend op de Middellandse Zee. Een medisch team van Artsen zonder Grenzen zal deze hulp aan boord verzorgen.

De samenwerking is urgenter dan ooit, nu Europese lidstaten COVID-19 als excuus gebruiken om reddingswerk op zee nog verder in te perken of te blokkeren. Hierdoor zijn er alleen al in de maand juni meer dan 100 mensen verdronken of vermist. Tegelijkertijd gaat het geweld in Libië tegen vluchtelingen en migranten onverminderd door. Vorige week nog zijn drie jongeren tussen de 15 en 18 jaar doodgeschoten en twee ernstig verwond nadat hun boot was onderschept door de Libische kustwacht.

Overheden blokkeren reddingswerk

‘Als medische noodhulporganisatie weten wij wat de uitdagingen omtrent COVID-19 zijn. We zien echter ook dat recente overheidsmaatregelen levensreddend werk op de Middellandse Zee bewust blokkeren onder het mom van de volksgezondheid’, zegt Oliver Behn, operationeel directeur AzG. ‘Het directe gevolg hiervan is dat mensen verdrinken in het Middellandse Zeegebied of gevangen worden gehouden en gemarteld in Libië. Door de omstreden Libische kustwacht te steunen in hun werk om Afrikaanse mensen uit Europa te weren en hen zelf niet te redden op de Middellandse Zee, geven Europese lidstaten bovendien een duidelijk signaal af dat hun levens er niet toe doen.’

Favicon for artsenzondergrenzen.pr.co Beeldmateriaal Artsen zonder Grenzen Middellandse Zee artsenzondergrenzen.pr.co

Libië onveilig voor vluchtelingen

In de afgelopen vijf maanden hebben Italië en Malta meerdere keren hulp geweigerd aan mensen in nood op zee. Ook sluiten ze regelmatig de havens voor schepen van hulpverleners met geredde mensen aan boord. Daarentegen zijn er sinds het begin van dit jaar 5.650 mensen onderschept en gedwongen teruggestuurd naar Libië, als onderdeel van een deal die wordt gefinancierd en gefaciliteerd door Europa. Dit terwijl Libië al geruime tijd door internationale en Europese instellingen, zoals de VN, het IOM en de Europese Commissie als onveilig wordt beschouwd voor migranten, vluchtelingen en asielzoekers.

Vluchten over zee als laatste redmiddel

Veel mensen die de afgelopen maanden gedwongen zijn teruggebracht en vastgezet in Libische detentiecentra zijn inmiddels vermist of verdwenen. Anderen worden vastgehouden in overbevolkte detentiecentra met slechte sanitaire voorzieningen en een gebrek aan voedsel en water.

Zonder veilige en legale alternatieven zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee, o.a. door het criminaliseren van hulporganisaties of het in beslag nemen van hun schepen, houdt deze wanhopige mensen niet tegen. Het maakt het risico op een dodelijke afloop alleen vele malen groter.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL