Scheepsramp voor kust Italië & Geo Barents aan de ketting

Amsterdam, 28 februari 2023 - Op enkele honderden meters van Steccato di Cutro in Zuid-Italië vond op 26 februari een grote schipbreuk plaats. 64 mensen, waaronder 14 kinderen hebben dit niet overleefd. Ongeveer 180 mensen, voornamelijk uit Afghanistan, Iran en Pakistan, reisden op een houten vissersboot die vier tot vijf dagen eerder uit Turkije was vertrokken. Teams van Artsen zonder Grenzen bieden psychologische zorg aan de overlevenden. Tegelijkertijd kan AzG op dit moment niet uitvaren met haar schip de Geo Barents dat wordt ingezet voor reddingsmissies op de Middellandse Zee, omdat het door de Italiaanse autoriteiten aan de ketting is gelegd. De Italiaanse regering zet voortdurend nieuwe middelen in om reddingsmissies op de Middellandse Zee te bemoeilijken. 

Over de hulpverlening in Italië: 

- Zwaar getraumatiseerd: Ons team heeft zo’n zestig mensen psychologische zorg verleend. “De overlevenden zijn zwaar getraumatiseerd. Iedereen heeft iemand verloren,” zegt Mara Eliana Tunno, onze psycholoog ter plaatse. “Er is een 16-jarige jongen uit Afghanistan die zijn zus heeft verloren. Hij had de moed niet om het aan zijn ouders te vertellen. Zij waren samen weggelopen om haar te helpen, omdat je als vrouw geen toekomst meer had in het land.”  

- Ouders/ familie verloren: Onder de getuigenissen van overlevenden die onze teams hebben gehoord, zijn er minderjarigen die hun ouders en familieleden hebben verloren. Een 12-jarige jongen verloor zijn hele familie, terwijl een 17-jarig kind dat in het ziekenhuis was opgenomen zijn ouders verloor. Een andere jongen vertelde dat hij vier uur na de schipbreuk zijn 6-jarige broertje verloor aan onderkoeling.   

- Opgenomen in ziekenhuis: Ten minste twintig overlevenden, waaronder één persoon die intensieve verzorging nodig had, werden opgenomen in een plaatselijk openbaar ziekenhuis. Er zijn nu ongeveer 60 overlevenden in het opvangcentrum voor asielzoekers in Crotone, voor het merendeel mensen met de Afghaanse nationaliteit.   

- AzG-teams in Italië helpen al enkele jaren mensen op de vlucht op plekken waar zij aan land gaan en in opvangcentra.

In 2022 startte AzG Italië een project in Roccella Jonica, bij Crotone, om medische en psychologische steun te verlenen op plaatsen waar mensen aan land gaan. 

 

 

Over het aan de ketting leggen van de Geo Barents: 

Op 23 februari is de Geo Barents aan de ketting gelegd en beboet door de Italiaanse regering. Hoewel deze straf rechtstreeks is gericht tegen Artsen zonder Grenzen, zal de echte prijs worden betaald door mensen die over de centrale Middellandse Zee vluchten en zonder hulp komen te zitten.  

  

- Aan de ketting gelegd: De Geo Barents is sinds donderdag 23 februari voor 20 dagen aan de ketting gelegd in de Italiaanse havenplaats Augusta (Sicilië) en kreeg een boete opgelegd van 10.000 euro.  

- Sergio Di Dato, projectleider van AzG"Deze tragische scheepsramp herinnert ons er op pijnlijke wijze aan dat een restrictief migratiebeleid wanhopige mensen niet zal beletten te vluchten. Mensen zullen hun leven blijven riskeren omdat ze vaak geen andere optie hebben. De Italiaanse en Europese regeringen moeten stoppen met het criminaliseren van migratie en humanitaire hulp. In plaats daarvan moeten ze zich richten op het bieden van veilige routes om te migreren. 

- Betrokkenheid AzG bij reddingsoperaties op de Middellandse Zee: AzG is sinds 2015 actief betrokken bij zoek- en reddingsactiviteiten, waarbij we op acht verschillende reddingsschepen werkten (alleen of in partnerschap met andere ngo's) en meer dan 85.000 mensen hebben gered. Sinds de start van reddingsoperaties aan boord van de Geo Barents in mei 2021 heeft AzG 6.194 mensen gered (waarvan 3.742 in 2022), de lichamen van elf op zee overleden mensen geborgen en geholpen bij de bevalling van een baby aan boord. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Perskit: Geo Barents | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL