Artsen zonder Grenzen hervat reddingswerk Middellandse Zee met eigen schip

Artsen zonder Grenzen hervat het reddingswerk op de Middellandse Zee met een eigen schip, de ‘Geo Barents’. De organisatie gaat mensen in nood redden en medische noodhulp verlenen. De Geo Barents zal binnen enkele weken aankomen in de Middellandse Zee. Reddingswerk is daar nog steeds hard nodig. In 2021 kwamen bijna 13.000 mensen aan op de Italiaanse kust, minstens 555 mensen overleefden dit niet of zijn vermist. In diezelfde periode werden meer dan 7000 vluchtelingen en migranten tijdens de oversteek onderschept door de door Europa gesteunde Libische kustwacht. Zij werden gedwongen terug te keren naar Libië.

Artsen zonder Grenzen is sinds 2015 getuige van de onmenselijke situatie: duizenden mensen verdronken of werden gedwongen terug te keren naar Libië. Hier belanden de meeste vluchtelingen en migranten in gevaarlijke detentiecentra waar ze slecht behandeld worden en in aanraking komen met seksueel geweld en uitbuiting. Soms overlijden ze zelfs. Dit terwijl Libië al geruime tijd door instellingen als de VN, het IOM en de Europese Commissie als onveilig wordt beschouwd voor migranten, vluchtelingen en asielzoekers. 

Dodelijke afloop

Zonder veilige en legale alternatieve vluchtroutes zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee, onder andere door het strafbaar stellen van hulporganisaties of het in beslag nemen van hun schepen, houdt deze mensen niet tegen. Hierdoor is het risico op een dodelijke afloop vele malen groter. Artsen zonder Grenzen wil dat de Europese Unie stopt met de steun aan de Libische kustwacht en het terugsturen van vluchtelingen en migranten naar Libië.  

“Onze terugkeer naar zee is het directe resultaat van Europa’s roekeloze beleid om geen hulp te verlenen op de Middellandse Zee waardoor mensen onnodig overlijden”, zegt Ellen van der Velden van Artsen zonder Grenzen. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Media kit: Geo Barents- Reddingswerk Middellandse Zee | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Noot voor de pers

Artsen zonder Grenzen is in 2015 begonnen met medische noodhulp op de Middellandse Zee. Al dan niet in samenwerking met andere hulporganisaties op in totaal zeven verschillende schepen. Artsen zonder Grenzen verleende hulp bij 682 reddingsacties en gaf meer dan 81.000 mensen medische noodhulp.   De noodhulporganisatie heeft de Geo Barents gehuurd van het Noorse bedrijf Uksnøy & Co AS. Het schip is oorspronkelijk gebouwd voor seismisch onderzoek en vaart onder de Noorse vlag. De Geo Barents is aangepast om reddingswerk te kunnen doen, met een medische kliniek aan boord en patiëntenruimtes. Het schip is 76.95 meter lang en heeft ruimte voor meer dan 300 mensen en dit aantal kan – in geval van nood – worden uitgebreid. Er zijn twee dekken voor de mensen die gered worden uit zee: een voor mannen en een voor vrouwen en kinderen. De Geo Barents beschikt over twee snelle reddingsboten (RHIBS) om in te zetten tijdens reddingsactiviteiten. 

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL