‘Familiekamp’ Kara Tepe op Lesbos gaat dicht

Komende dagen worden naar verwachting de laatste vluchtelingen en migranten overgeplaatst  

 

Vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos gaat dicht. Meer dan 400 vluchtelingen en migranten zijn inmiddels naar kamp Moria overgeplaatst, waar mensen onder mensonterende omstandigheden wonen. Komende dagen wordt naar verwachting de laatste groep mensen naar het vasteland overgeplaatst. Artsen zonder Grenzen veroordeelt de sluiting van het kamp en roept de Griekse regering en de Europese Unie op op ten minste te investeren in humane opvangplaatsen.   

 

Kara Tepe bood sinds 2015 ruimte aan zo’n 1200 mensen, toen vluchtelingenstromen het Griekse eiland overspoelden. Het kamp werd afgelopen jaren door de gemeente beheerd en groeide uit tot een kamp waar met name families met kinderen en kwetsbare mensen onder relatief goede omstandigheden woonden. Bewoners sliepen er in containers op goede bedden en beschikten over elektriciteit, verwarming en water. In het kamp werden daarnaast recreatieve, educatieve en integratie-activiteiten georganiseerd. Dit in tegenstelling tot het beruchte kamp Moria, dat afgelopen september uitbrandde en daarna opnieuw op een andere plek openging. Dit kamp staat bekend om de mensonterende omstandigheden, waar mensen veelal in dunne tenten of op de grond slapen en waar voorzieningen als water, toiletten of douches nauwelijks voorhanden zijn.  

 

Kara Tepe niet eerste kamp dat sluit 

De vluchtelingen en migranten uit kamp Kara Tepe worden voor een groot deel overgeplaatst naar Moria. Enkelen worden naar Athene verplaatst. Afgelopen jaren verwezen teams van Artsen zonder Grenzen kwetsbare patiënten juist door naar Kara Tepe en een opvangcentrum dat door Civil Society Organization (PIKPA) werd beheerd vanwege de voorzieningen en bescherming die beide locaties boden. Dit opvangcentrum van PIKPA sloot afgelopen november al zijn deuren. 

 

Een nieuw vluchtelingenkamp wordt ondertussen gebouwd op een afgelegen en geïsoleerde plek op het eiland, naast een afvalbegraafplaats. Dit nieuwe kamp biedt naar verluidt ruimte aan ongeveer 3000 mensen en zal worden afgesloten met een dubbel militair hekwerk en geavanceerde beveiligingssystemen. Naast het terrein ligt een gesloten detentiecentrum. 

 

Investeer in humane opvangplekken  

Artsen zonder Grenzen: “Families en kinderen met mentale problemen en ernstige handicaps worden naar Moria overgeplaatst. Maar dit kamp is voor veel mensen niet veilig. We horen van mensen met psychische problemen dat zij een terugval ervaren, nadat ze het nieuws over de sluiting van het kamp hoorden. De sluiting van Kara Tepe laat zien hoe de Griekse regering en de Europese Unie doorgaan met het plaatsen van mensen in kampen waar de omstandigheden inhumaan zijn. Het sluiten van Kara Tepe is wreed en irrationeel.” Het team van Artsen zonder Grenzen probeert patiënten te ondersteunen waar nodig. Artsen zonder Grenzen veroordeelt de sluiting van het kamp en roept de Griekse regering en de Europese Unie op ten minste te investeren in humane opvangplaatsen. De organisatie onderstreept dat vluchtelingen en migranten moeten worden geevacueerd naar veilige plekken op het vasteland of in landen van de Europese Unie.  

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL