Artsen zonder Grenzen hervat hulp in Libische detentiecentra

Amsterdam, 30 september 2021- Artsen zonder Grenzen heeft haar werkzaamheden in twee detentiecentra in de Libische hoofdstad Tripoli hervat. In juni zetten de organisatie de medische zorg stop vanwege de onacceptabele omstandigheden waaronder migranten en vluchtelingen werden vastgehouden. Ook was het geweld in de overvolle detentiecentra toegenomen omdat de Libische kustwacht steeds meer migranten, vluchtelingen en asielzoekers terugstuurt naar Libië bij hun poging de Middellandse Zee over te steken. Artsen zonder Grenzen vreesde ook voor de veiligheid van haar eigen mensen.

 

Artsen zonder Grenzen hervat het werk omdat de Libische overheid de garantie heeft gegeven dat er aan bepaalde medische ethische en humanitaire condities wordt voldaan in de detentiecentra. Zoals het voorkomen van geweld tegen de gedetineerden en de garantie dat de AzG-medewerkers veilig en ongehinderd hun werk kunnen doen. Maar ook dat gedetineerden ongehinderd gebruik kunnen maken van de medische hulp van Artsen zonder Grenzen. De organisatie heeft ook de medische zorg weer opgestart in een derde detentiecentrum in Libië waar het rond dezelfde tijd niet meer mocht werken. 

Oproep tot evacuatie 

Hoewel Artsen zonder Grenzen blij is met de tegemoetkomingen van de Libische overheid roept de organisatie de EU nog steeds op om de mensen die vastzitten in Libië direct te evacueren naar een veilige plaats en een einde te maken aan dit onmenselijke systeem. 

Favicon for newsroom.artsenzondergrenzen.nl Perskit: Libië - Artsen zonder Grenzen hervat hulp in Libische detentiecentra | Artsen zonder Grenzen Newsroom newsroom.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen in Libië 

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2016 in de Libische detentiecentra en geeft daar basisgezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. De organisatie verwijst ook patiënten die specialistische zorg nodig hebben door naar ziekenhuizen in heel Libië. Van januari tot en met augustus 2021 verleenden AzG-teams in detentiecentra in Tripoli medische zorg aan meer dan 10.000 patiënten, voerden 10.910 medische consultaties uit en verwezen 439 patiënten door naar ziekenhuizen in de hele stad. 

 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL