Artsen zonder Grenzen: extreem slechte omstandigheden in overvolle detentiecentra na massa-arrestaties in Libië

Artsen zonder Grenzen wil dat de centra sluiten en roept Nederlandse overheid op vluchtelingen Libische detentiecentra op te nemen  

Amsterdam, 6 oktober 2021 – Het aantal migranten en vluchtelingen dat vastzit in detentiecentra in Tripoli, Libië is de afgelopen vijf dagen meer dan verdrievoudigd. Dit is het gevolg van de massale, soms gewelddadige, arrestaties van afgelopen weekend in Tripoli. Hierbij hebben de Libische autoriteiten zeker vijfduizend mensen vastgezet in detentiecentra. Artsen zonder Grenzen wil dat de mensen die vastzitten in Libië direct worden geëvacueerd naar een veilige plaats en dat er een einde komt aan dit onmenselijke systeem. De organisatie wil dat de Nederlandse overheid de meest kwetsbare vluchtelingen uit de Libische detentiecentra opneemt nu de situatie daar nog verder verslechterd is.  

Artsen zonder Grenzen hervatte eind september de medische hulp in drie detentiecentra in Tripoli na beloften van de Libische autoriteiten dat de omstandigheden in de detentiecentra zouden verbeteren. Door de gevolgen van de massale arrestaties is het duidelijk dat deze beloften zijn gebroken. Na de massa-arrestaties heeft Artsen zonder Grenzen geen wekelijkse medische zorg kunnen geven aan kwetsbare migranten en vluchtelingen in de mobiele klinieken in Tripoli. Mensen die medische hulp nodig hebben durven de straat niet op uit angst om ook gearresteerd te worden.  

Zeer dichtbevolkte cellen

 Na de arrestaties zijn mensen gevangengezet in detentiecentra die door de Libische autoriteiten gerund worden. Ze zitten opgesloten in onhygiënische en zeer dichtbevolkte cellen met amper schoon water, voedsel en toiletten. In de afgelopen twee dagen heeft de organisatie twee detentiecentra kunnen bezoeken waar mensen die afgelopen weekend zijn opgepakt vastzitten: Shara Zawiya en Al-Mabani.  

Een toilet voor 120 mensen

 In het Shara Zawiya detentiecentrum, waar normaal gesproken 200-250 mensen worden vastgehouden, zag Artsen zonder Grenzen meer dan 550 vrouwen en kinderen op elkaar gepakt in de cellen, waaronder zwangere vrouwen en pasgeborenen. Zo’n 120 mensen delen noodgedwongen één toilet en de ruimtes staan vol met emmers urine. In het Al-Mabani detentiecentrum zag Artsen zonder Grenzen cellen die zo overvol zijn dat gevangenen gedwongen worden om te staan. Buiten de cellen worden honderden vrouwen en kinderen vastgehouden zonder schaduw of beschutting. Sommige van hen hadden drie dagen niet gegeten. De organisatie zag ook meerdere bewusteloze mannen, die dringend medische hulp nodig hadden. Een groep mensen die probeerde te vluchten werd met extreem geweld tegengehouden. 

Hervestig de meest kwetsbaren in Nederland 

Artsen zonder Grenzen roept de Libische autoriteiten op om met veilige en menswaardige alternatieven te komen voor de detentiecentra, het onmiddellijk mogelijk maken van de evacuatie- en hervestigingsvluchten uit Libië. Artsen zonder Grenzen wil dat de Nederlandse overheid de meest kwetsbare vluchtelingen opvangt uit de Libische detentiecentra of uit Rwanda en Niger, waar vluchtelingen worden opgevangen door het Emergency Transit Mechanisme van de UNHCR. Nederland heeft in 2017 toegezegd vluchtelingen uit de Libische detentiecentra die hier zitten te hervestigen. 

 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Artsen zonder Grenzen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL